Denna blogg kommer att handla om mest om historia i olika former eftersom det är det roligaste jag vet!

IMG_0647

Att kliva in i den historiska världen har alltid sedan jag var liten varit fascinerande, härligt, tryggt och glädjefyllt för mig. Jag växte upp på landet i norra uppland med djur, gamla hus och en massa gamla saker. Min pappa har alltid haft hästar, när jag var liten så fanns Nordsvenskarna Frejdi och sedermera Minilunda. Pappa jobbade tillsammans med hästarna i skogen och även slog, vände och tog in hö. Mina syskon och jag har åkt släde på vintern, hölass på sommaren. En gång har jag faktiskt åkt landå igenom Stockholm med pappa som kusk. Han var så fin i svart hög hatt, grå slängkappa och svarta höga läderstövlar. Pappa arbetade ett antal år i huvudstaden som kusk och körde hästekipage i olika sammanhang.

 

 

Feb 2012 123
Pappa Ulf och Asta i Lövstabruks Herrgårdspark. Kapplöpningssläden pappa kör är troligtvis från tidigt 1800-tal

Pappas brinnande intresse för arbetshästar som Nordsvensk och Ardenner gjorde inte att jag blev till en inbiten hästtjej. Men genom hans intresse har jag fått uppleva ett kulturarv som det flesta känner igen från Astrids Lindgrens sagovärld och det är jag mycket tacksam för.

IMG_2466
Detta kort togs på Pappa, min kusin Malin och mig när vi åkte och handlade med Minilunda. Sommaren -87

Gamla saker prylar och gamla hus är också något som alltid funnits som en del i mitt liv. När jag var i tonåren drev min familj ett Antikvaruhus där vi hade rum som var inredda efter olika tidsepoker. 1920,30,40, 50- tal, allmogerummet, linnerummet o.s.v. Ungefär som IKEA men med gamla saker istället. På nästan alla semestrar åkte vi runt och tittade på hus/herrgårdar/slott. Byggnader som var museer eller som ev. skulle kunna köpas av oss. Rustning och renovering är för mig lika självklart som mjölk på bordet. Det har varit några stycken byggnader som genomgått en Wesström styling. Den senaste i raden är ett hus från 1200-talet på Gotland. Jag själv är inne på mitt tredje hus att boa in mig i.

påskmat
 Påskmiddag hemma hos familjen Wesström 

påskmiddag

För min mamma har årets traditioner varit viktiga som påsk men självklart också Julen. På Luciadagen skulle vi syskon med mamma lussa för pappa Christer. Det finns ett underbart kort på oss när vi sitter i våra lucianattlinnen, dricker choklad, äter pepparkaka (obs mellanstort hjärta)och lussekatt. Stjärnstrutarna sittandes på svaj på mina bröder och alla är mer eller mindre grå i ansiktet för att det är så tidigt på morgonen. Den fina plastkronan på mitt huvud har kliat så mycket att håret står åt alla håll på mig.

Dagen innan julafton sprang min mamma runt som ett skållat troll och fixade det sista inför Julafton. Varannan jul var inte ens hemma utan hos mormor och morfar med alla mostrar/morbror och kusiner men det skulle göras fint i vartenda hörn ändå.

IMG_1788Den Där känslan när man går upp på Julaftons morgon och det vilar en stillhet i huset. Allt luktar så gott och Juligt. Alla gamla Juldukar, träljusstakar, några tomtar här och där, fat med frukt, väldoftande och vackra Julblommor utställda runt om i huset. Julgranen med flaggirlanger och vackra gamla kulor i olika färg och former. När jag framkallar den känslan sprids en värme i kroppen. Att jag föddes på Juldagen har kanske också bidragit till att julen med sina traditioner är något som jag älskar att förbereda inför och fira.

Somrarna när jag var liten fylldes bland annat med alla auktioner som vi i familjen åkte på. Vi skulle köpa in saker som sedan ev. (om det inte fastnade på vägen i vårt hem)skulle säljas igen på Nordberga som vårt möbelvaruhus hette. Vi syskon lärde oss tidigt att ropa och köpte in de mest konstiga saker, för vi använde ju samma nummer som antikvaruhuset var tilldelad.

Ett ständigt sökande varje sommar var också efter en väldigt speciell äldre sorts husvagn som min mamma alltid varit på jakt efter. Vilken glädje det var när vi äntligen trodde att vi hade hittat denna husvagn, som i slutänden visade sig vara en jättestor parabolantenn bakom en häck.

IMG_2458

Samlandet och jakten på vackra äldre föremål har jag som ni förstår vuxit upp med och de sitter djupt. För min egen del har mitt samlande bestått i allt från pandor i olika former (dock ej levande eller uppstoppade), brevpapper, bokmärken, dukar, och… antika kläder. Jag kommer inte ens ihåg när jag började samla på äldre klänningar, blusar, kjolar och hattar.  Min mormor lärde mig tidigt att sy och brodera. Jag älskade att klä ut mig med plagg från hennes utklädningslåda, att prova hennes underkjolar och underklänningar i pastelliga färger försedda med spets …de var så vackra tyckte jag.

Min pappa Christer har också alltid hjälpt till i mitt samlande. Stuckit till mig någon gammal hatt, en och annan nylonstrumpa eller något annat konstigt i klädväg som jag kunde lägga till mina samlingar.

Mormor Märta-Stina var också en väldigt duktig berättare. Jag älskade att höra henne berätta om sina fastrar och mostrar och om mina mostrar/morbror och de tokigheter de hade hittat på när det var små. När jag var och hälsade på hos mormor och morfar läste mormor alltid olika sagor av H C Andersen för mig. Sagorna fanns i ett antal vackert inbundna böcker som jag är väldigt glad att jag fått ärva av min mormor.

Att berätta är något som jag själv älskar att göra och som jag har fått praktisera i många år i Lövstabruk som guide och föreläsare. Det skall bli så roligt att även här få berätta om olika saker som ligger mig varmt om hjärta. Jag hoppas att även du som läsare skall uppskatta denna blogg!

Dec 2010 064 (2)
Jag i lilla förmaket- Lövstabruks Herrgård

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s