Tierpspellan

 

Pelargoner har i många år varit en favorit för mig när det gäller krukväxter. Eftersom jag är som jag är, så är det naturligtvis äldre sorters pelargoner som fångar mitt intresse.  Extra roligt är det naturlitvis om pelargonerna delar mitt ursprung och har en historia från Uppland.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Tierpspellan tillhör en av mina personliga favoriter. Det är en stark, vacker och originell pelargon och den är mycket tacksam att ha att göra med. Pelargonsorten liknar inte riktigt någon annan zonalpelargon och är därför tämligen lätt att känna igen.

Den har väldigt karaktäristiska blad som är runda och flikiga. Stammen är kraftig och blommorna är stora och fyllda av smala rosa kronblad. Trots sitt säregna yttre är dess bakgrund höljd i dunkel….

img_4653

 

Det jag känner till är att den för ett antal år sedan lämnades in till Botaniska trädgården i Uppsala. Under ett krukväxtupprop för äldre sorters pelargoner som arrangerades där. Vid inlämningen till Botaniska bar den bland annat namnet Tierpspellan.

Det finns dock andra delar av vårt avlånga land som har gjort försök att göra anspråk på denna vackra pelargon. Dalarna under namnet Dalapelargon eller Norrlandspelargon är ytterligare ett namn som har använts på Tierpspellan.

Dessa namn är självklart helt felaktiga hävdar vi här i Tierps kommun, Det är klart att den heter Tierpspellan det syns ju på den. Det är också så att i jakten på denna pelargons bakgrund och historia leder alla vägar tillbaka till ja juste Tierp och Norra Uppland. Sorten har inte gått att identifiera men att den under flera generationer odlats i trakterna kring Tierp och då under namnet Tierpspellan.

4 reaktioner på ”Tierps egen pelargon

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s