Farfarsblomma

Fragrans är en rar liten pelargon med vita små blommar. De övre kronbladen har en tunn, röd markering. De små, runda, grågröna bladen har sammetsmjuk yta och avger en kryddig muskot- eller talldoft

OLYMPUS DIGITAL CAMERADenna pelargon har en spännande och lång historia bakom sig, den kallas förutom sitt latinska namn Pelargonium x  fragrans också för Farfarsblomman, Mors blomma och Marias blomma.

Bland annat har denna mycket speciella pelargon återfunnits hos ättlingar efter de människor som bott i Gammalsvenskby i Ukraina. Svenskbyborna var från början bönder på norra delen av ön Dagö utanför Estlands kust. Troligtvis har det bott svenskar där sedan

1300–talets senare hälft. År 1781 förvisades dock dessa tolvhundra svenskar till en plats vid floden Dnjepr i Ukraina, av den ryska kejsarinnan Katarina den II.

Cirka trehundra personer nådde Dnjepr efter nio månaders vandring, där bröt det ny jord och byggde nya gårdar, platsen fick namnet Gammalsvenskby. Efter nästan 150 år försämrades levnadsförhållandena för människorna i byn, bland annat på grund av den ryska revolutionen, krig och dåliga skördar. Detta ledde till svår hungersnöd. Så den 22 juli 1929 efter en nationell insamling för de nödställda svenskbyborna startades evakueringen. Den 1 augusti 1929 landsteg Gammalsvenskbyborna i Trelleborg.

Inför resan var det tvungna att sälja av en del av sina tillhörigheter, det fanns bara utrymme att ta med sig det allra käraste ägodelarna. Flera av kvinnorna valde att ta med sig sina mest älskade växter och där ibland fanns en liten pelargon vars namn var Pelargonium x fragrans.

Fragrans har dock odlats i Sverige även innan svenskbyborna kom hit, men i mycket liten omfattning. Man tror att korsningen uppkom i Berlins Botaniska trädgård, år 1793.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s