I mitt föräldrahem på Salbergavägen i Skärplinge har det sedan åtminstone 1940-talet funnits en mycket härlig pelargon. Det är den så kallade Rosengeranium  alternativt Dr. Westerlunds hälsoblomma och de är sticklingar som härstammar ifrån plantor som har tillhört Alma Matilda Persson, född: Åhrman. Alma föddes den 9 mars 1893 och gick bort 1976 i Skärplinge Uppland. Alma var farmor till min andra pappa, pappa Christer. Jag växte sedermera upp i det hus som Alma tidigare bodde i och pelargonerna har varit del av min uppväxt. Dessa pelargoner gör sig ständigt påminda eftersom de har en ganska karaktäristisk doft. Almas benämning på sina Rosengeranium var ”Sängkammarfis”

alma persson

Fotografi föreställande Alma Persson i sitt hem i Skärplinge i bakgrunden ser man några stycken av Almas Sängkammarfisar.

Pelargonium Graveolens eller Sängkammarfisen/ Dr Westerlunds blomma är troligtvis en korsning mellan vildarterna  P. radens och P.capitatum. Känd sedan slutet av 1700-talet.  Pelargonen finns på bild första gången i Charles-Louis L’Heritiers bokverk  ”Geraniologia” år 1792.

sängkammarfis

Den har Rosavita blommor med mörkare   markeringar på det övre kronbladen. Den var redan under 1800-talets senare del en vanligt förekommande krukväxt i Sverige. Lär ha använts i sjukhussalar av Dr Ernst Westerlund i Enköping för att dölja allehanda odörer och friska upp luften. Där av namnen Dr Westerlund eller Dr Westerlunds hälsoblomma. Pelagonen har en rad mängd folkliga namn och flera av dem anspelar på växtens doft: Hastige friaren, Käringfes, Luktegott, Fattigmansfis, Fiseblomma, Knektafes, Fattighusträ, Fattigstuefes, Stugfes, Fattigmansros, Farstufis etc.

Dr Westerlund är Uppland Landskapspelargon.

 

 

En reaktion på ”Almas sängkammarfis

  1. Vilken fin berättelse om denna pelargonensom som enligt några i min omgivning stinker men jag ska försöka sälja in den som någotsom kan dölja andra odörer.👍 Roligt med att du har släktingar från Almas, som var vår granne och som jag minns som liten, hon kom och pratade när jag hälsade på hästarna hos PerKarls som vi sa.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s