1.LindaDahlqvistPhotography-LövstaBruk-Herrgården+Smedjan-16okt2018-8571_
Jag vid stora grindarna intill Lövstabruks herrgårdspark. Foto: Linda Dahlqvist

För ca sjutton år sedan pluggade jag etnologi vid Uppsala Universitet och behövde dryga ut studiemedlet med lite extra slantar. Eftersom jag brinner för historia tänkte jag att jag skulle vända mig till olika museer, herrgårdar och slott, för att se om det fanns någon möjlighet att kunna få extra jobb.

Den först tanken var att jag skulle vända mig till Skokloster, Disagården, Linnés Hammarby och andra liknande anläggningar nära Uppsala och kanske även höra mig för hos Skansen, Hallwylska m.m.  i Stockholm.

Plötsligt slog det mig att jag är ju uppvuxen bredvid en herrgård och en tämligen stor historisk miljö… Lövstabruk. Där hade jag ju badat en massa gånger, ibland stannat vid den gamla affären (numera stängd) för att köpa glass och godis eller bara helt snabbt cyklat igenom. Så klart att jag skulle höra av mig dit.

Dec 2010 064 (2)
Jag i lilla förmaket. Lövstabruks herrgård

Sagt och gjort, jag ringde… ganska nervös var jag nog, men det var en glad och trevlig tjej som svarade. Då kunde jag ju inte veta att det var det första samtalet av många, många tusen fina samtal jag skulle ha med Ulrika. Då husfru, idag verksamhetsledare på Stiftelsen Leufsta i alla fall till 1 maj, då hon seglar iväg på nya äventyr.

ladda ned (2)
Ulrika och jag i herrgårdens kökskorridor

Genom åren har vi lärt känna varandra väldigt väl och hon är idag en nära och fin vän. En vän som jag kan hålla i handen både vid sol och när det blåser, tillika min vapendragare och chef, allt i en härlig blandning. Vid detta första samtal berättade Ulrika för mig att de hade startat en guidekurs och att jag kunde få hoppa på den om jag ville. Gick allt bra och efter godkänd och avklarade uppguidning, skulle det kunna finnas möjlighet att få guide den kommande sommaren.

Jag började resa halva uppland runt med buss för att kunna komma till Lövstabruk och gå denna guideutbildning. Utbildningen rullade på och ledde till den dagen jag skulle guide upp för Ulrika.

Åååå jag var så kass, så jäkla dålig alltså, det var helt skrattretande och jag var så nervös och jag svamlade något om den där de Geer. Ulrika hörde nog knappt vad jag sa. Vi stod där i herrgårdens matsal och jag tänkte att hon kommer ju aldrig gå med på att jag får guida här.

1.LindaDahlqvistPhotography-LövstaBruk-Herrgården+Smedjan-16okt2018-8521_[1]
Jag som guide i herrgårdens bibliotek
Trots mitt miserabla framträdande såg Ulrika något ändå i den där 21 åriga tjejen som stod och hackade. Mirakel sker och hon öppnade munnen och sa .. .Jag tycker Du får prova att köra en allmän visning och så få vi se hur det går. Min första visning var två tanter som gladeligen hjälpte mig runt i herrgården. Där de frågade och jag svarade…. Den här tavlan då.. vem är han ? Tills jag kom igång och blev varm i kläderna.

Ulrika följde med på min andra allmänna visning, då hade jag en jättegrupp och fick efter den visningen mitt godkännande att fortsätta att utöva guideyrket. Vilket jag har gjort sedan dess. Jag tycker fortfarande att det är lika roligt varje gång jag får förmedla min glädje och förtjusning över historia och Lövstabruk.

IMG_1031
Långdans genom salongerna under julvisningarna

Att arbeta med historia i en historisk miljö är bland det roligaste jag vet. Det dyker hela tiden upp något nytt och spännande som jag inte kände till, om bruket och de människor som levt och verkat där. Jag har också i många år arbetat med att utveckla våra visningar åt olika håll, att djupdyka i olika ämnesområden inom historia och lyfta fram de i specialvisningar.

Det kan vara allt från mina älskade julvisningar till tjänstefolkets liv, hur köket och 1700tals mat tedde sig, trädgårdsvisningar, visningar om historiska dräkter med mera.

Jag tycker det är viktigt att hela tiden utvecklas och fylla på kunskapen och utmana mig själv med nya visningar, utställningar och projekt. Att få möjligheten att kunna använda en sådan häftig byggnad som herrgården i Lövsta, som en arena och ett forum är en ynnest. Det är en sådan fin miljö att få ha tillgång till och jag vill att så många som möjligt skall kunna få njuta av miljön och ett stycke levande historia.

1.LindaDahlqvistPhotography-LövstaBruk-Herrgården+Smedjan-16okt2018-8544_[1]
I herrgårdens kök.     Foto Linda Dahlqvist
För mig är att levandegöra historia för våra besökare väldigt viktigt och något jag brinner för. Att se, höra, känna doft, smaka och känna på historiens vingslag. I mina specialvisningar försöker jag aktivera så många av besökarens sinnen som möjligt. Via positivt bemötande, sång, smakuppleveser, doft och ibland en och annan långdans genom herrgårdens salonger.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s